Reklam



03 Mayıs 2020'de eklendi

Windows 10 İşletim Sistemi Nasıl Hızlandırılır ?

Windows 10 İşletim Sistemi Nasıl Hızlandırılır ?

Windows 10 kullanıyorsanız ve nasıl hızlandıracağınızı bulmaya çalışıyorsanız, doğru yerdesiniz. Windows 10, Microsoft‘un bugüne kadar en verimli kodlanmış işletim sistemi olsa da, büyük miktarlarda sistem kaynağı gerektiren çok sayıda özelliği olduğunu biliyoruz. En son güncelleme, genel verimliliği arttırmak için son derece kullanışlı özelliklere sahip olsa da, bilgisayarınızı performansı hala yavaş kalabilir.

Bu tür bir yavaşlamadan, büyük olasılıkla sorumlu olan pek çok olası şüpheli vardır. Buna; “bloatware“, “geçici dosyalar” ve daha az güçlü donanım dahildir. Bu seçenekler hakkında bir şeyler yapabilir, böylece Windows 10’u hızlandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede, bilgisayarınızın performansı en üst seviyeye geri gelecek.

Bu yazıda, istenmeyen programları birleştirip temizlemek, gereksiz uygulamaları devre dışı bırakmak ve donanım yükseltmeleri yapmak gibi, Windows 10’u hızlandırmanın yollarından bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

Windows 10’u Hızlandırmanın 9 Yolu

1.Bilgisayarı Yeniden Başlatın

Bu gereksiz bir adım gibi görünse de, pek çok bilgisayar kullanıcısı, cihazı günlerce açık durumda tutar. Windows 10, otomatik olarak uyku moduna geçer. Ancak, daha önce başlatılmış işlemler çalışmaya devam eder. Bunlar, zamanla birikebilir ve bilgisayarın yavaşlamasına neden olabilir.

2. Güncellemeleri Yapın

Microsoft, sistem performansını düşüren hataları düzeltmek için tasarlanmış güncellemeleri sürekli olarak yayımlar. Bunlardan bazıları oldukça küçüktür. Bazıları ise, sistemde önemli değişiklikler yaparak verimliliği en üst seviyeye çıkartır.

Makine performansı gecikiyorsa, Windows menüsünü açın ve arama çubuğuna “Güncelle” yazın. Ayarlara erişmek için ise, “Güncellemeleri Kontrol Et” bağlantısına tıklayın.

Bekleyen büyük bir güncelleme varsa; devam etmeden önce kişisel verileri kaydettiğinizden ve yedeklediğinizden emin olun. Mevcut tüm güncellemelerin yapılması için bilgisayarınızın birkaç kez yeniden başlatılması gerekebilir.

Son güncellemeden bu yana bir süre geçtiyse, yeniden başlattıktan sonra, “Güncellemeleri Kontrol Et” bağlantısını tekrar tıkladığınızdan emin olun.

3. Başlangıç Uygulamalarını Kontrol Edin

Bir bilgisayar, çok sayıda çalışan işlem nedeniyle yavaşlayabilir. Bunun nedeni, Windows’ta oturum açtıktan hemen sonra programların çalışması ve sistem hızını yavaşlatmasıdır.

Başlangıç uygulamalarını kontrol etmek için, Görev Yöneticisi’ni (Ctrl + Alt + Del) açın ve Başlangıç sekmesini tıklayın. Listede yer alan her uygulama için değerlere dikkat etin. Sistemi yavaşlatan uygulamaları tespit etmenin iyi bir yolu olarak “yüksek” olanlara dikkat edin.

Bir uygulama ya da programın oturum açıldığında başlamasını önlemek için, üzerine sağ tıklayın ve “Devre dışı bırak” seçeneğini tıklayın.

4. Disk Temizleme

Disk Temizleme; küçük resimler, indirilen program dosyaları ve çevrimdışı web sayfaları gibi, bilgisayarda biriken geçici dosyaları temizleme için kullanılır.

Başlamak için; Windows menüsüne tıklayın ve arama bölümüne “Disk Temizleme” yazın. Burada, kaldırılacak dosyalar arasından seçim yapma olanağınız olacaktır. Her seçeneğin yanındaki onay kuusunu işaretlemeniz yeterlidir.

Sistem Dosyalarını Temizle” bağlantısına tıklayın. Bu işlem, sürücüde artık ihtiyacınız olmayan dosyaları silmek için iyi bir fırsattır.

5. Kullanılmayan Programları Kaldırma

Bazı bilgisayar üreticileri, bilgisayarları bazen “bloatware” olarak adlandırılan paketlenmiş programlar ile gönderir. Pek çoğu, belirli bir amaç için yazılım yükler ve bir daha kullanmaz.

Yedeklenmiş programlar, sabit diskinizde yer kaplar ve bilgisayar performansını düşürebilir. Yüklü yazılımları kontrol etmek için;

  • ‘Denetim Masası’> ‘Programlar’> ‘Programlar ve Özellikler’> ‘Program Kaldır’a gidin.

Buradan, ihtiyaç duymadığınız programlara sağ tıklayın ve “kaldır” seçeneğini tıklayın. Bu aşamada, Windows 10 sisteminizde değişiklik yapmak için izin isteyecektir. Devam etmek için “Evet” i tıklayın.

6. Özel Efektleri Devre Dışı Bırakın

Bilgisayarı temel bilgilere geri döndürmek için Windows menüsünü açın ve Sistem menüsünden, “Gelişmiş Ayarlar” sekmesine gidin. Buradan, “Performans Ayarları“nı seçin.

Görsel Efektler” sekmesi altında, özel bölümüne tıklayın. Buradan, devre dışı bırakmak istediğiniz görsel efektlerin yanındaki onay kutularının işaretini kaldırabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri onaylamak için “uygula” bağlantısını tıklayın.

7. RAM’inizi Yükseltin

RAM miktarı arttırılarak, bilgisayarınızın toplam hızı büyük ölçüde arttırılabilir. Windows 10’un sorunsuz şekilde çalışabilmesi için, en az 4 GB gerekir. Ancak bu, video oyunları için yeterli olmayabilir. Bunun en kolay çözümü ise RAM takmaktır.

Yeni RAM takmak oldukça basittir. Alternatif olarak, pek çok bilgisayar tamiri mağazası, küçük bir ücret karşılığnda donanım yükseltmekten mutluluk duyacaktır.

8. SSD Kullanın

SSD’ler, mıknatıslanmış diksler kullanan geleneksel sabit sürücülerden çok daha hızlı erişim süresi sağlar. SSD’ler, gb başına normal sabit sürücülerden çok daha pahalıya mal olsa da; maliyeti ödeyeme hazırsanız, dosyalara erişim süresinde ve genel sistem yanıt hızında büyük bir iyileşme görürsünüz.

Kendiniz kurmak için bir SSD satın almak istiyorsanız, bilgisayarınız için doğru boyuta sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

9. Sistem Bakımı

Windows 10, sabit sürücüyü birleştirmek, güncellemeleri taramak ve kötü amaçlı yazılımları kontrol etmek gibi rutin sistem bakım görevlerini yerine getiren bir yardımcı programa sahiptir.

Bu görevler, genellikle bilgisayar boştayken arka planda çalışır. Ancak, sistem performansı ile ilgili bir sorun fark ederseniz, isterseniz bu sistem bakımını manuel olarak da yapabilirsiniz.

Başlamak için; Denetim Masası’nı seçtikten sonra, “Sistem ve Güvenlik” bölümüne ve ardından “Güvenli ve Bakım” bölümüne gidin. Bakım seçeneklerini arttırmak için oku tıklayın ve “Bakımı Başlat” bağlantısına tıklayın.

Devam etmeden önce, açık dosyaları kapatın ve kaydedin.

İlginizi Çekebilir

Windows Kaç Kullandığımı Nasıl Anlarım

Başlıklar: , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

05 Ocak 2021, 14:40

Bilgisayarın Anakart Modelini Nasıl Öğrenirim ?

Anakart modemi öğrenme programsız ve programlı olmak üzere 2 farklı yöntem ile adım adım anlatılmıştır. Anakart modelinizi öğrenmek ekipman değişiklerinde veya performans ölçümlerinde size fayda sağlayabilir. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim; Bilgisayar Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir? Yöntem 1: Öncelikle anakart modeli öğrenme için, bilgisayarınız açılırken ekrana cihazın logosunda bulunan marka ve modelini...

Devamını Görüntüle

Reklam