Diş çekimi, her ne kadar acı veren bir işlem gibi gözükse de sanıldığı kadar acı verici bir işlem değildir. Aşağıdaki diş çekimi nasıl yapılır? Rehberimizde ihtiyacınız olacak bütün konuları adım adım işledik. Bu süreç içerisinde aşağıdaki bilgiler işinize yarayacaktır. Dilerseniz, detaylara geçelim;
1.Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
- Adım 1: Çürük olan bölgeye local anestezi ile uyuşturulur. Bazı durumlarda alt çene ya da üst çene uyuşturulur.
- Adım 2: Uyuşturma işlemi etkisini gösterince, dişin etrafını çevreleyen et bölgesi elevatör aleti ile gevşetilir. Bu işlem sayesinde yapışan bölge ortadan kaldırılır.
- Adım 3: Davye ile çürük tutulur ve ileri geri oynatılır. Bu yöntemle diş ile kemik arasındaki doku ve bağlar koparak gevşemeye başlar. Ayrıca ileri geri hareketi ile kemiğin esnemesi sağlanır.
- Adım 4: Son adım da kemiğin hiçbir bağlantısı kalmadığı için diş, çene yönünden çekilir. Çekilen bölgede kanama olacağı için pamuk ile tampon yapılır.
Not: bu adımlar izlendiğinde basit diş çekimi işlemi yapılır. Bunun yanında cerrahi yöntemi de bulunur. Diş nasıl çekiliyor? Sorusunu cevapladıktan sonra cerrahi bölüme geçelim;
2.Cerrahi Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Cerrahi diş çekimi, çekilecek bölgenin kapalı olduğu durumlarda uygulanan bir operasyondur.
- Adım 1: Ağız bölgesinde etin içine gömülü olduğu için, etin bir parçası kesilir ve kemik yüzeye çıkar.
- Adım 2: Diş etinin altında bulunan kemiğin dokusu bir miktar kesilir ve açılan bölgeden diş köküne ulaşılır.
- Adım 3: Baskı uygulayan kemik yeterince açıldığında, dişin çıkarılmasında herhangi bir engel kalmaz, hareket ettirilerek çıkartılır.
- Adım 4: Sıkıntılı bölgenin durumu çözüldükten sonra açılan flebi tekrar kapatılıp dikilir. Bu bölgeye pamuk yerleştirilir. Hastanın pamuğu ısırması istenerek işlem sona erer.
3.Diş Çekimi Sonrası Süreç Nasıl İşler?
Diş çekimi sonrası kanama görülebilir. Kanamanın durması için kanın pıhtılaşması gerekir. Pıhtılaşma doğal tampon görevi görür. Aspirin, kan sulandırıcı gibi ilaçlar kanın pıhtılaşmasını engelleyeceği için kullanılması önerilmez.
Alkol, sigara gibi maddeler iyileştirmeyi geciktirdiği için kullanılması önerilmez. Ağrı için soğuk press yapılaması önerilir. Bu sayede hem ağrıdan hem de yüz şişmesinden kurtulmuş olunur.
Çekim sonrası kanama olması gayet normal karşılanır. Fakat kanama sürekli ise hekime başvurulması önerilir.
4.Diş Çektirmek Ne kadar Sürer?
Diş çektirmek yaklaşık 15 ile 30 dakika arası sürebilir. Bu işlem doktorun hızına, hastanın dişin hangi bölgede olduğuna, yapılan işlemin cerrahi mi yoksa normal diş çekimi mi olduğuna göre değişir. Cerrahi işlemler ameliyat kapsamına girdiği için daha uzun sürer.
5.Diş Çektirmek Zor Mu?
Uyuşturma yapılmaz ise acılı bir süreç olur. Hekim acıyı azaltmak için mutlaka lokal anestezi yapar. Hekiminiz operasyon sırasında acıyıp acımadığını size mutlaka sorar. Ayrıca operasyon bittikten sonra diş doktorunuz ağrı kesici ilaçlar önerir.
Başlıklar:
çekim aşamaları,
çürük diş,
diş çekimiş,
diş çektirmek