Tek yumurta ikizleri yani Monozigotik ikizler, tek bir döllenmiş yumurta ikiye bölündüğünde oluşur. Oradan iki embriyo oluşur ve sonunda iki bebeğe dönüşür. Monozigotik (“mono” bir anlamına gelir ve “zigot” döllenmiş yumurta anlamına gelir) bu işlemi tanımlamak için kullanılan terimdir. Tek yumurta ikizleri birbirlerinin tıpatıp aynısıdır ve genetik materyalleri de aynıdır. Çift yumurta ikizlerine göre olma olasılığı daha düşüktür.
Tek yumurta ikizleri nasıl oluşur?

Tek yumurta ikizleri, bir spermin bir yumurtayı (oosit) döllemesi ile başlamaktadır. Döllenmiş yumurta (zigot) daha sonra rahme gider ve belirli bir süre sonra hücreler bölünerek bir blastosiste (ileride embriyoyu oluşturacak hücreler) birleşir. Tek yumurta ikizleri oluşma evresinde blastosist bölünür ve iki embriyoyu oluşturur. Bu iki embriyo anne karnında büyüyerek ikiz bebeklere dönüşür.
Tek yumurta ikizleri her ne kadar aynı genleri paylaşsalar da çevresel etkiler ve epigenetik faktörler görünüş üzerinde oldukça etkilidir. Dolayısıyla büyüdükçe ikizler farklı görünebilir.
İkizlere hamile olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?

- İkizlere hamile olan kadınlarda daha yoğun ve ağır sabah bulantıları yaşamaktadır.
- Kilo artışı diğer gebeliklerden daha hızlı ve daha çok olmaktadır.
- Gelişiminiz diğer gebeliklere daha hızlı olabilir.
- Ailenizde daha önce ikiz geçmişi olması sizin de bebeğinizin ikiz olabileceği ihtimalini doğurmaktadır.
- Kısırlık tedavisi gördüyseniz ya da in vitroda fertilizasyon gerçekleştiyse ikiz olma ihtimali vardır.
- Anne yaşı büyükse çift yumurta ikizi olma şansı yükselmektedir.
- Doktor kontrolleri sırasında 11-14. haftada bebeğinizin ya da bebeklerinizin ikiz olup olmadığı belli olmaktadır.
Başlıklar:
ikiz bebek,
ikiz gebelik,
nasıl olur,
tek yumurta ikizi
Dermatit, egzama ya da dermit olarak da bilinen hafiften şiddetliye kaşıntılara neden olan deri iltihabına denir. Bu hastalık kaşıntı, kırmızı deri ve döküntüsü ile kendini belli etmektedir. Kısa süreli durumlarda, küçük kabarcıklar görülmekle beraber, uzun süreli durumlarda cilt kalınlaşabilir. Cildin alanı küçükten tüm vücudu kaplamaya kadar değişebilir. Dermatitin, atopik dermatit,...
Devamını Görüntüle