Reklam



24 Haziran 2022'de eklendi

Telefonlar İçin En İyi Metin Okuma Uygulamaları

Telefonlar İçin En İyi Metin Okuma Uygulamaları

Saatlerce bilgisayar ekranında vakit geçirerek, işlerinizi tamamladıktan sonra e-kitap okumak için gözleriniz çok yorgun kalıyorsa ne yapabilirsiniz? Yazımızın devamında paylaşacağımız metin okuma uygulamaları sayesinde, okumak ve gözlerinizi daha çok yormak yerine arkanıza yaslanarak dinlenirken, uygulamalar sizin için ekranınızda olan metinleri yüksek sesle okuyabilir.

Telefon İçin Metin Okuma Uygulamaları

Üçüncü taraf uygulamalar ekstra özellikler sunmakta olup, hem Android hem de iOS cihazlar kendi yazılımlarında da metin okuma özelliği bulundurmaktadır. iPhone en iyi metin okuma uygulaması kendi yazılımındaki uygulamalardan birisidir. iPhone bir cihazda “Ayarlar > Erişilebilirlik > Sözlük İçerik” bölümüne girin ve iOS tarafından sunulan metin okuma özelliği için “Seçimi Söyle” özelliğini etkinleştirin. Bu özellikte sesi özelleştirme, konuşma hızını değiştirebilme ve konuşulan içeriği vurgulama gibi kendinize uygun özelleştirmeler yapabilirsiniz.

iphone seçimi söyle açma

Benzer bir şekilde Android en iyi metin okuma uygulaması için Android bir cihazda “Ayarlar > Erişilebilirlik” menüsüne girerek, “Konuşmak İçin Seç” veya “Metinden Konuşma” özelliğine girerek, özelliği aktif hale getirin. Android cihazlarda metin okumanın özelleştirmelerini de “Ayarlar > Sistem (Genel Yönetim) > Dil > Metin Okuma” bölümünden yapabilirsiniz.

android seçimi söyle açma

Bahsettiklerimiz cihazların kendi yazılımlarıyla gelen özelliklerdir. Farklı uygulamalar kullanmak istiyorsanız, android ve iphone en iyi metin okuma uygulamaları şu şekildedir;

Pocket (Android, iOS)

Pocket, makaleleri istediğiniz zaman okuyabilmek için hafızasında kaydetme özelliğine sahiptir. Sadece makale saklamakla kalmayıp, aynı zamanda sizlere yüksek sesle bu makaleleri okuyabilir. Makaleyi Pocket uygulaması ile paylaşarak, uygulamaya girdiğinizde en üstte bulunan kulaklık simgesine dokunun ve Pocket sizin için makaleyi okumaya başlasın.

Pocket (Android, iOS) kullanım

Pocket uygulamasının en iyi yanı, daha sonra dinlemek üzere istediğiniz makaleleri kaydedebilmenizdir. Fakat bu aynı zamanda bir dezavantajdır, yalnızca uygulama içerisinde kayıtlı makaleleri okuyabilmektedir. PDF dosyalarından veya kopyalanan metinleri okumayı desteklememektedir.

İyi özelliklerinden birisi de, dinledikten sonra otomatik bir şekilde oynatma ve arşivleme gibi özellikleri bulunmaktadır. Ses hızını değiştirebilir, 15 saniyelik aralıklarla ileri veya geri sarabilirsiniz. Ayrıca kendinize özgü çalma listesi de oluşturabilirsiniz.

Voice Aloud Reader (Android)

Voice Aloud Reader, bir metinden seçerek okuyabildiği için iyi uygulamalardan birisidir. Uygulamayı ilk yüklediğinizde, size nasıl kullanacağınıza dair örneklerle beraber uygulamayı anlatmaktadır. Bu uygulama sadece Android yazılıma sahip cihazlarda kullanılmaktadır. iOS için ne yazık ki bu uygulama kullanılamamaktadır.

Bu uygulamayı diğer uygulamalardan ayıran en büyük özelliklerinden birisi çeşitli dosya türlerini desteklemesidir. PDF, DOC, TXT veya HTML gibi uzantılardaki dosyaları okuyabilmektedir. Ayrıca herhangi bir web sitesinin URL’sini kopyalayarak uygulama yardımıyla okutabilirsiniz. Benzer bir şekilde herhangi bir e-kitap veya web sitesinde paylaş özelliğini kullanarak Voice Aloud Reader’da bu içeriği kolaylıkla okutabilirsiniz.

Voice Aloud Reader (Android) metin okuma

Kendinize özgü bir şekilde özelleştirme yapabilirsiniz. Metin, konuşma, görüntü, ses veya kulaklık kontrolleri gibi birçok özelleştirme yapabilmek mümkündür.

T2S (Android)

T2S sadece android cihazlarda kullanılabilecek bir metin okuma uygulamasıdır. Özellik olarak az önce bahsetmiş olduğumuz Voice Aloud Reader’a benzemektedir. Telefonunuzda bulunan metin, PDF veya ePub dosyalarını okutabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir metni seçerek de okutmanız mümkün. Android Share adı verilen paylaş menüsünde kısa yoluyla beraber okutma işlemini başlatabilirsiniz.

T2S uygulamasının benzersiz bir özelliğiyse, web sitelerini doğrudan dinleyebilmeniz için kendine ait bir tarayıcısı olmasıdır. Kendi tarayıcısı üzerinde herhangi bir web sitesine girip, bir metin seçerek “Buradan Konuş” düğmesini gördüğünüzde dokunarak, okutma işlemini başlatabilirsiniz. Tüm makaleyi baştan aşağıya dinlemek yerine, ihtiyacınız olan bölümü seçerek vakit kazanabilirsiniz. Ayrıca karanlık mod desteği de bulunmaktadır.

T2S (Android) metin okuma programı

Göze çarpan bir önemli özelliğiyse, kopyalanan metni uygulamadan çıkmadan okutabilmektedir. Metni seçtiğinizde karşınıza küçük bir player çıkar ve buradan kolaylıkla dinlemeniz mümkün olur. Ayrıca uygulama özelleştirmeye açık olup; konuşma türünü, dili ve hızı değiştirebilirsiniz. Metindeki noktalama işaretlerini veya bağlantıları okumasını istemiyorsanız, bunu bile özelleştirmeniz mümkün.

Talk Free (Android)

En basit metin uygulaması ise Talk Free’dir. Bahsettiğimiz diğer uygulamalar kadar özelliği olması da, kısa ve öz şekilde işinizi çözebilir. Uygulamayı açtığınızda “Buraya yazmaya başlayın” alanını gördüğünüzde kafanız karışabilir. Bu alana, başka bir uygulamadan veya web sitesinden metni kopyalayarak yapıştırmanız yeterli olacaktır.

Talk Free (Android) metin okuma

 

Bu uygulamanın kendine has ve ilginç özelliğiyse, herhangi bir metni seçtiğinizde size kayan kutuda görünmesidir. Buradan sadece metni seçerek, okumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca WAV dosyası olarak da bu sesi dışarıya aktarmanıza izin verir. Ses düzeyi, perde, dil ve hız gibi özelleştirmeler yapabilirsiniz.

Narrator’s Voice (Android)

Az önce bahsettiğimiz uygulamadan farklı olarak Narrator’s Voice sadece yapıştırdığınız metni okumaktadır. Metnin sesini paylaşmanız mümkün olup, dilerseniz videoya dönüştürebilirsiniz. Bu uygulamayı diğer metin okuma uygulamalarından farklı kılan özelliği ise metninizi okurken ses efektleri uygulayabilmenizdir. Yankı, koro, hız (sesi hızlı veya yavaş yapabilirsiniz), yankı, gargara veya sıkıştırıcı gibi birçok farklı ses çeşidi de bulunmaktadır. Ayrıca konuşma sesini ve dilini özelleştirebilirsiniz.

Narrator’s Voice (Android) metin okuma

Uygulamanın en büyük dezavantajıysa reklam sayısının rahatsız edici düzeyde olmasıdır. Bu yüzden uygulamayı kaldırmak isteyebilirsiniz. Fakat ses efektlerini denemenizi tavsiye ederiz.

Natural Reader (iOS)

Natural Reader sadece iOS cihazlarda kullanılabilmektedir. Kulağa doğal gelecek bir ses sunmayı vaat etmektedir. Fakat bu konuda biraz zayıf olduğu söylenebilir. Diğer iOS destekli uygulamaların aksine, birçok dosya türünü desteklemektedir. Metin dosyaları, PDF’ler, web sayfaları veya e-kitapları büyük bir kolaylıkla dinleyebilirsiniz.

Natural Reader (iOS) metin okuma

Uygulama, 50’den fazla farklı ses özelliği sunan kaliteli bir iOS uygulamasıdır. Hızını, okuma ayarlarını özelleştirebilir ve okuduğu metni MP3’e gibi müzik dosyalarına dönüştürebilirsiniz.

Speak (iOS)

Speak sadece iOS destekli basit bir metin okuma uygulamasıdır. Hiçbir e-kitap, PDF, belge veya farklı türevdeki biçimleri kabul etmemektedir. Sadece metni kopyalayıp, yapıştırarak okutabilirsiniz.

Speak (iOS) metin okuma

Ses, perde ve oran gibi birçok kişiselleştirme yapabilirsiniz. Uygulama içi satın alma özelliği yoktur, bu özellikleri ücretsiz bir şekilde sunmaktadır. Sesi değiştirebilir ve metni istediğiniz kadar tekrar okutturabilirsiniz. Uygulama bunlar dışında başka bir özelliği desteklememektedir.

Text to Speech (iOS)

Text to Speech yalnızca metin destekleyen bir uygulamadır. Metni ister yazın isterseniz kopyalayıp yapıştırın, 90’dan fazla farklı ses türüyle dinleyebilirsiniz. Ayrıca konuşma hızını değiştirebilir, konuşulan metinde vurgulama yaptırabilirsiniz.

Text to Speech (iOS) metin okuma

 

Text to speech, gündelik kullanım için en ideal uygulamalardan birisidir. Uygulama içindeki en iyi özelliklerden birisiyse, sevdiğiniz cümlelere veya metne bir yıldız ekleyebilmenizdir. Ayrıca daha kolay erişimler için klasörleme yaparak gruplandırabilirsiniz. Bir şeyi dinleyerek öğrenmeye ya da ezberlemeye çalışıyorsanız, bu uygulama sizin oldukça işinize yarayacaktır.

Android ve iPhone için en iyi 8 metin okuma uygulaması listede paylaştıklarımızdır. Bu uygulamalar dışında farklı uygulamalarda bulunmaktadır. Ancak en çok tercih edilen ve stabil çalışan uygulamalar yazı içerisinde önerdiklerimizdir.

Başlıklar: , , , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

06 Aralık 2020, 12:35

Xiaomi İle İlgili Bilmeniz Gereken 5 Bilgi

Xiaomi telefon markası, son yıllarda Pazar payını ciddi bir şekilde arttırdı ve satışlarını da katladı. Bu nedenle Abd’de yaptırımlara maruz kalan Xiaomi hakkında ne biliyoruz? Bu firma ile ilgili bütün detayları sizler için derledik. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim; Xiaomi Nerede Üretiliyor? Xiaomi, son zamanlarda hayatımıza girmiş yeni ve etkili bir teknoloji....

Devamını Görüntüle

Reklam