22 Eylül 2020'de eklendi

Solunum Nedir, Nasıl Meydana Gelir ?

Solunum Nedir, Nasıl Meydana Gelir ?

Solunum temelde, canlının yaşamını sürdürmesinde önemli bir yer kaplayan gaz alışverişi işlemidir. Hücrelerin yaşamlarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları oksijen elde edildikten sonra üretilen karbondioksit ortadan kaldırılır. Kısaca oksijenin alınıp karbondioksitin verilmesiyle gerçekleşen bu işlem için canlılarda özgün yapılar evrimleşmiştir. Tek hücrelilerde ve birçok omurgasız canlıda vücut yüzeyi solunumu görülür. Böceklerde trake sistemiyle solunum gazları taşınır. Suda yaşayan ve karada yaşayan bazı canlıların larval döneminde solunum için solungaçlar gelişmiştir. Karasal omurgalılarda da alveolar akciğer bulunmaktadır. Akciğer ve solungaçlar endoterm orjinlidir.  

Solunum ile beraber kanın pHı karbondioksit aracılığıyla düzenlenir, dışarı ısıtılıp nemlendirilmiş hava verilerek organizma sıcaklığı da düzenlenir. 

Solunum Pigmentleri 

Evrimsel süreçte oksijeni dokulara taşımak için farklı solunum pigmentleri gelişti. Solunum pigmentlerine bağlı oksijen kanda ve hemolenfte dolaşarak dolaşım sıvısında taşınabilecek oksijen miktarını arttırırlar. Bunlardan en yaygın olanı hemoglobindir. Hemoglobin harici solunum pigmentleri; hemocyaninhemerythrin ve chlorocruorindir. 

Solunum Sisteminin Fonksiyonları 

  • Kan ve hava arasında gaz alışverişi 
  • Solunan havayı akciğere ulaştırmak 
  • Solunum yüzeyini korumak 
  • Homeostaziyi sağlamak 
  • Solunum sistemini patojenlerden korumak 

Solunum Nasıl Olur 

Solunumu kısaca olay sırasına göre özetlersek; 

  1. Akciğerlere hava girişi ve çıkışı 
  2. Solunumda alınan hava ve kan arasındaki gaz alışverişi (dış solunum) 
  3. Kan ve dokular arasındaki gaz alışverişi (iç solunum)  
  4. Oksijenin hücresel olaylarda kullanımı (hücre solunumu) 
Başlıklar: , , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

23 Kasım 2020, 15:37

Beyin Göçü Nedir? Beyin Göçünün Sebepleri Nelerdir?

Beyin göçü, özellikle son zamanlarda ülkemizin yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi. İyi eğitimli ve yetenekli insanların kendi ülkelerinden başka ülkeye göç etmesine beyin göçü denir. Yani bir ülkenin değerli, kıymetli, eğitimli insanlarının başka ülkeler tarafından değerlendirilmesidir. Birçok konuda insanları olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle ekonomik anlamda gelecek için çok büyük...

Devamını Görüntüle