Orkideler, nefes kesici güzellikte, narin, uzun süre çiçek açan, uzun ömürlü, koku ve biçim bakımından büyüleyici ve son derece çeşitlidirler. Bir zamanlar nadir ve pahalı olan orkideler, Afrika menekşelerini, krizantemlerini ve Atatürk çiçeğini bile geride bırakarak en sık bakılan ev çiçeklerinden biri oldu. Orkide çiçeği ailesi, çiçekli bitkiler aleminin en büyük ailelerinden biridir: Antarktika hariç her kıtada 25.000’den fazla tür doğal olarak yetişir.
Orkide çeşitlerinin en büyük populasyonu dünyanın tropikal bölgelerinde, yani Asya ile Orta ve Güney Amerika’da bulunur.
Her orkidenin karakteristik, oldukça gelişmiş bir dudağı vardır; üç yapraklı ve üç çanak yapraklardan oluşan bir çiçekte çıkıntı yapan bir taç yaprağı, bazıları birbirine kaynaşmıştır. Her orkide, orkidelerin muazzam görünüm çeşitliliğine yol açan belirli bir tozlaştırıcıyı çekecek şekilde gelişmiştir. Orkideler ya epifitiktir (havada büyüyen) ya da karasaldır (toprakta büyüyen); tropikal orkidelerin çoğu epifitiktir. Doğada, epifitler ağaçlara ve kütüklere tutunup yapışarak çiğ, yağmur ve çürüyen yapraklardan nem çeker.
Orkide Çiçeği Nasıl Bakılır
Orkideler, doğal yaşam alanlarında yabani otlar gibi büyür, fakat ev ortamında özel ilgiye ihtiyaçları vardır. Farklı bitkilerin farklı ihtiyaçlarının olmasına karşın tüm bitkilerin büyümek ve gelişmek için ışık, hava, su, yiyecek, dinlenme ve zaman zaman yeni bir saksıya ihtiyaç duyar.
Işık
Yeteli ışık olmadığında orkideniz olmazı gerektiği gibi gelişmez ve çiçeklenmez. Yetersiz ışık, çiçeklenmemenin en yaygın nedenidir. Bu bitkiler güçlü ışıkta gelişir, ancak doğrudan güneş ışığı orkideleri yakabilir. Doğu veya güney penceresinden gelen parlak, perdelenmiş ışık idealdir.
Yaprak rengi, bir orkidenin aldığı ışık miktarının iyi bir göstergesidir:
- Parlak yeşil yapraklar, mutlu ve sağlıklı bir bitkiyi gösterir.
- Koyu yeşil yapraklar, bitkinin yeterince ışık almadığını gösterir.
- Sarımsı-yeşil veya kırmızı yapraklar, bir bitkinin çok fazla ışık aldığını gösterir.
Hava
Sirkülasyon halindeki hava, sulama sırasında hapsolmuş mantar ve bakteriler için bir üreme alanı olan durgun suyun buharlaşmasına yardımcı olur. Havalandırma ayrıca orkidelerin, yapraklarını yakacak kadar yoğun ışığı tolere etmesine de yardımcı olur. Yazın pencereleri açın ve kışın salınımlı bir fan kullanın. Havalandırma olmadan orkideler çürümeden, karbondioksit eksikliğinden veya hastalıktan ölebilir.
Su
Orkide çiçeği nasıl sulanır
Orkideler kurudukları anda sulanmalıdır. Aşırı sulama, orkide köklerini öldürmeye giden çürümeye neden olabilir. Orkideleri buz küpleriyle asla sulamayın! Orkidelerin çoğu tropikal türlerdir ve bir buz küpünün doğrudan soğutmasına kötü reaksiyon göstereceklerdir. Ne zaman sulayacağınızı bilmek için saksıdaki orkideyi alın ve inceleyin. Bir orkidenin su gereksinimini anlamanın yolu köklerine bakmaktır:
- Dolgun beyaz kökler, doğru sulanan sağlıklı bir orkide olduğunu gösterir. Sağlıklı kökler sulandığında parlak yeşile dönmelidir.
- Buruşuk gri kökler, orkidenin daha fazla suya ihtiyacı olduğunu gösterir.
- Kırışmış veya süngerimsi kahverengi ve siyah kökler çürümenin bir işaretidir, bu nedenle sulamayı azaltın.
Genel olarak, bitkileri kışın haftada bir ve daha sıcak havalarda haftada iki kez ılık suyla günün erken saatlerinde ıslatın. Su saksıdan serbestçe akana kadar su doldurun, bu aynı zamanda doğal olarak oluşan tuzları da temizler. Oda içerisindeki hava kuruduğunda, nemi yüksek tutmak için orkidelere ılık su püskürtün. Karasal orkideler, epifitlere göre biraz daha nemli tutulmayı tercih ederler.
Başlıklar:
bakımı,
ışık,
nasıl olur,
orkide,
orkide çiçeği,
sulama