22 Haziran 2020'de eklendi

Koronavirüs vücudumuzu nasıl etkiler?

Koronavirüs vücudumuzu nasıl etkiler?

Koronavirüs nedir?

Covid-19 olarak bilinen SARS-CoV-2, SARS pandemisine neden olan virüsün genomu ile %82 benzerlik göstermektedir. Bu yüzdendir ki Covid salgını başlangıcında bilinen veriler SARS pandemisinde öğrenilenler ışığında değerlendirilmiştir. COVID-19’un mevsimsel influenzadan daha farklı olduğu, çok daha yüksek mortalite ve enfektivite hızıyla ortaya çıktı, fakat SARS ile önemli farklılıklar ve benzerlikler olduğunu fark etmek zaman aldı. Örnek olarak, COVID-19, presemptomatik fazda bile bulaşıcıdır. Ayrıca, hastalığın bir aşamasında zararlı olan fizyolojik süreçler daha sonra faydalı olabilmektedir. Örneğin, virüsün vücuda girmesine izin veren anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) reseptörü, hastalığın sonraki aşamalarında akciğerlerin korunmasında da rol oynar. 

Koronavirüs nasıl bulaşır?

Koronavirüsün neden olduğu COVID-19, enfekte olmuş bir kişinin öksürüğü, hapşırması veya solunum damlacıklarıyla bulaşmaktadır. Havada ve yüzeylerde kalabildikleri için yüze, gözlere ve ağza dokunmadan önce ellerin yıkanması ya da suya erişimin kısıtlı olduğu anlarda alkolle temizlenmesi gerekmektedirVirüs solunum yoluna alındıktan sonra 2 ile 14 gün içerisinde şu semptomlar görülür; ateş, öksürük, soluk almada zorluk, yorgunluk, boğaz ağrısı, baş ağrısı, tat ve koku kaybı, mide bulantısı, ishal.  

Koronavirüs vücudumuzu nasıl etkiler?

Vürüsün solunum yoluna ulaşmasının sonucu olarak akciğerler iltihaplanır ve nefes alma zorluğu görülür. Bu da akciğerler alveolerinin bir enfeksiyonu olan pnömoniye dönüşür. Doktorlar göğüs röntgeninde akciğerlerde gölgeli kısımlar saptamaktadır, bu gölgeler zemin cam opaklığı olarak adlandırılmaktadır. İstatistiklere göre 10 vakadan 8’i hastalığı hafif atlatmaktadır. Şiddetli geçiren insanlarda 5-8 gün içerisinde nefes darlığı ve bunu takip eden günlerde akut solunum sıkıntısı sendromu görülür. 

Akut solunum sıkıntısı sendromu görülen insanlarda solunum hızında artış, kalp atış hızında artış, baş dönmesi ve terlemeye neden olabilir. Bu da alveollerdeki dokulara ve kan damarlarına zarar vererek bunların erisinde atıkların birikmesine neden olur. Bu atıklar da nefes almayı zorlaştırır hatta imkânsız hale getirir.  

Akut solunum sıkıntısı sendromuna sahip birçok kişinin ventilatör adı verilen bir makineden nefes alması gerekir.  

Akciğerlerde sıvı toplandıkça, kana daha az oksijen taşınır. Kanın organlara yeterli oksijen sağlamadığında, organlar hayatta kalamaz. Bu da böbreklerin, akciğerlerin ve karaciğerin işlevini yapmamasına neden olur. 

Nadiren de olsa; göz kızarıklığı, kurdeşen, kalp, karaciğer ve böbrek sorunları, kan pıhtıları görülebilir.  

Başlıklar: , , , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

08 Ekim 2020, 09:52

Kara Veba Tarihçesi, Hastalık Belirtileri

Kara Veba insanlık tarihinde kaydedilmiş en öldürücü salgındır. 1347’den 1351’e kadar Avrasya ve Kuzey Afrika’da 200 milyon kadar insanın ölümüne sebep olmuştur. Sebep, Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu hastalıktır. Y. pestis enfeksiyonu genelde bubonik veba ile sonuçlanır, ancak septisemik veya pnömonik vebalara da neden olabilir. Tarihçesi Kara Veba’ nın Orta...

Devamını Görüntüle