Reklam



15 Eylül 2020'de eklendi

Güneş Işığının Yapısı

Güneş Işığının Yapısı

Işık enerji formları arasından elektromanyetik enerji sınıfına girmektedir. Işığa elektromanyetik radyasyon da denilir. Işık, su birikintisine atılan taşın hareler oluşturması gibi dalgalar halinde ilerlemektedir. Güneş ışığı, bitkiler ve diğer ototrofik organizmalar tarafından, Güneş’ten gelen ışık enerjisini karbonhidratları sentezlemek ve organizmaların faaliyetlerini beslemek için kullanılabilecek kimyasal enerjiye dönüştürmek için yapılan fotosentezde kilit bir faktördür.

Güneş ışığı, Güneş tarafından yayılan elektromanyetik radyasyonun, özellikle kızılötesi, görünür ve morötesi ışığın bir kısmıdır.  Güneş ışığının Güneş’in yüzeyinden Dünya’ya ulaşması yaklaşık 8,3 dakika sürer. Güneş’in merkezinde başlayan ve yüklü bir parçacıkla her karşılaştığında yön değiştiren bir fotonun yüzeye çıkması 10.000 ile 170.000 yıl sürer.

Güneş Işığı Nasıl Yayılır

Işık dalgalar halinde ilerlemesine karşın tek bir şekilde değil, kesikli parçacıklar halinde yayılmaktadır. Bu kesikli parçacıklara foton denir. Bu fotonların her birinin belirli miktarda enerjisi vardır. Bu yayılan enerji ışığın dalga boyu ile ters orantılıdır. Elektromanyetik dalgaların arasındaki uzaklığa dalga boyu denilir. Bu dalga boyları bir nanometreden kısa ya da bir kilometreden uzun olabilir. Işığın dalga boylarına elektromanyetik spektrum denilir. Bu spektrumun  görünür ışık olarak adlandırılan, canlılık için önem teşkil eden kısmı 380 ve 750 nm aralığıdır.

Güneşten gelen ve beyaz olarak görülen ışık aslında tüm dalga boylarının karışımıdır. Bir prizma kullanıldığında, beyaz ışığın tüm bileşenleri görülebilir. Atmosferdeki su damlaları da prizma görevi görür, gökkuşağı bu şekilde oluşur.

Başlıklar: , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

15 Eylül 2020, 18:56

Polimer Sentezi ve Yıkımı Nasıl Olur?

Polimer, tekrarlı birçok alt birimden oluşan çok büyük moleküllerden veya makromoleküllerden oluşan bir moleküldür.  Çeşitli özelliklere sahip olmalarından dolayı hem sentetik hem de doğal polimerler, günlük yaşamda temel rol oynar ve her yerde bulunur. Hem doğal hem de sentetik polimerler, monomerler olarak bilinen birçok küçük molekülün polimerizasyonu yoluyla oluşturulur. Küçük...

Devamını Görüntüle

Reklam