Reklam



12 Ekim 2020'de eklendi

Görsel Hafıza Nasıl Geliştirilir ?

Görsel Hafıza Nasıl Geliştirilir ?

Beyin mükemmel bir depolama alanıdır. Beyni etkileyen en önemli unsur hafızanın gücüdür. Gerek çocukların okul başarısını etkileyen gerekse iş hayatındaki yetişkin insanların çalışma becerilerini attıran bir unsurdur. Kişinin hafızası ne kadar güçlü ise o kadar başarılı işler ilişkiler kurar.  ‘Söz uçar yazı kalır’ sözünü hepimiz biliyoruz. Buradan yola çıkarsak hafızada da sözün her an unutulabileceğini fakat yazının yani görsel hafızanın unutulmasının bir hayli zor olacağını söyleyebiliriz.  Peki Görsel hafıza nedir? Kişinin görsel hafızasını geliştirmesi için neler yapması gerekir? Eğer bunları merak ediyor ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Görsel Hafıza Nedir ?

Görsel hafıza yani fotografik hafıza olarak da ifade edilen durum bilinen bir bilgisi kelimler ile ifade edebilecek şekilde hafızaya kayıt etme ve gerektiğinde hatırlama becerisidir. İnsanlarda görsel hafıza soyut kavramaların bile şekillenerek hafızada tutunmasına yardımcı olur. Bunu bir örnek ile anlatmak gerekirse; şuan bir somut nesneyi düşünün ve hayal gücünüzü çok fazla zorlamayın. Bir masayı düşünecek olursak daha önceden zihninizde görmüş olduğunuz 4 bacaklı, üzerinde yemek yenilen ve daha önceden görmüş olduğunuz masalardan birisi canlanır. Soyut bir nesneyi ele alarak anlatmak gerekir ise ‘mutluluk’ kelimesinden yola çıkalım. Aklımıza herhangi bir görsel gelmez. Mutluluk soyut bir kavram olduğu için karşılığı tamamen zihnimize özel bir durum olacaktır. Bir kişiye ‘mutluluk’ kelimesi söylendiğinde hiç şüphesiz ki anıları arasında onu mutlu eden bir anısı zihninde canlanacaktır.

Görsel hafıza beyni daima dinç tutmaktadır. Kişinin görsel hafızası iyi ise olan olaylar veya durumlar ufak bir çağrışım sonucu direk hatırlanmaktadır. Görsel hafızası kötü olan kişiler genellikle isim, mekan, adres hatta kişilerin yüz hatlarını bile hatırlamakta güçlük çeker.

Görsel Hafızanın Kişiye Kazandırdıkları

  • Beynin sağ ve sol loblarını dengede tutarsınız.
  • Yaratıcı düşünme tekniğiniz artacaktır.
  • Görülen durum, nesne, okunulan satır ve duyulan sesler kolay kolay unutulmayacaktır.
  • Hafızanıza olan güveniniz artacaktır.
  • Telefon numaraları, adres bilgileri gibi bilgileri aklınızda artık tutabileceksiniz.
  • Öğrendiğiniz bilgiyi artık kolay unutmayacağınız için araştırırken zorlanmayacaksınız.

Görsel Hafızayı Güçlendirme Yöntemleri

İSİM HATIRLAMA YÖNTEMİ

Eğer hayatınızdaki kişilerin ya da yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini aklınızda tutamıyor ve hatırlamakta zorluk çekiyorsanız bu tekniği kullanarak görsel hafızanızı biraz olsun geliştirebilirsiniz. Tanıştığınız kişinin yüz hatlarını veya ismini bir konuşma ile bağdaştırabilirsiniz. Kişinin ismini görsel bir imajla hafızanıza kaydettikten sonra o kişinin ismini unutmanız imkansız olacaktır.

BAĞLANTILI NESNELER YÖNTEMİ

Eğer bir olayı tek başına hafızanızda tutamıyorsanız bu durumu belirli nesnelerle bağdaştırarak tutmayı deneyiniz. Mesela marketten et alacaksınız ve bunu her seferinde unutuyorsunuz. Eti tek başına hatırlamak yerine bir yemek ile hatırlayarak kendi hafızanızda hatırlamanın daha kolay olacağını göreceksiniz.

MEKAN YARDIMI YÖNTEMİ

Beyin görsel ve mekansal verileri depolamakta ustadır. Her gün evinizden işinize giderken kullandığınız yolu düşünün. Diyelim ki elektrik faturanızı ödemeniz gerek ve bunu unutmak istemiyorsunuz. Gittiğiniz yol üzerindeki bir tabelayı bağdaştırarak aklınızda kalıcı hale getirebilirsiniz.

KARANLIK ODA YÖNTEMİ

Uzman desteği alınacağı zaman en çok kullanılan ve oldukça faydası görülen yöntemdir. Bu yöntemi yapmanız için asla ışığın içeri ile teması olmayan bir oda ve bir kitap. Hatırlamak istediğiniz metni belirginleştiriniz ve gözünüze batmasını sağlayınız. Daha sonra ışığı kapatarak gözlerinizin karanlığa alışmasını bekleyiniz.  Ardından direk olarak paragrafa bakarak ışığı açın ve hemen kapatın. Bu sayede ışığı açtığınız an yazı ile göz göze geldiğiniz için hafızanızda yer edinmiş olacaktır. Bu alıştırmayı 1 ay boyunca düzenli olarak her gün yaparsanız görsel hafızanız ve ezberleme beceriniz gelişecektir.

Başlıklar: , , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

10 Ocak 2021, 15:16

3 Adımda Tablet Sürümü Öğrenme

Tablet sürümü öğrenme, ne kullandığını bilmek isteyen tablet kullanıcılarının hakkı. Aşağıda adım tabletin sürümünü öğrenmek için adım adım anlattığımız işlemlerle birlikte sürüm bilgilerine erişebileceksiniz. Detaylar ise şu şekilde; Tablet Sürümü Nasıl Öğrenilir? Yöntem 1 Adım 1: Öncelikle tablet sürümü öğrenme için, Anroid tabanlı cihazlarda menüden ‘’Ayarlar’’ kısmına girin. Adım 2:...

Devamını Görüntüle

Reklam