Gece körlüğü, aynı zamanda halk arasında tavuk karası olarak da bilinmektedir. Gözümüzde bulunan retinadaki doku hücresinin ışığı algılayan tabakasının zarar görmesi sonucu oluşmaktadır. Özellikle akraba evlilikleri sonucunda doğal olarak bir genetik geçişli hastalıktır.
Gece körlüğü neden olur? Sorusunun en kısa cevabı ise; gece yahut zayıf ışıkta iyi görememe olarak adlandırılır. Özellikle Karanlıkta hiç görememe gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat karanlıkta görmek, araba kullanmak ya da çeşitli eylemler yapmak tavuk karasına hastalığa sahip bireyler için zordur.
Gece Körlüğü Belirtileri Nedir?
Gece körlüğü belirtileri kendini farklı şekilde gösterebilir. Bunun için ortam geçişlerinde kendinizi dikkatli gözlemlemenizi öneririz.
- Gözleriniz, ışıklı bir ortamdan karanlık bir ortama geçiş yaptığında Normalden daha uzun sürede uyum sağlar,
- Hastaların çoğu gökyüzündeki yıldızları göremeyebilirler,
- Gece parlak far ve sokak lambaları yüzünden görmede problem yaşanabilir.
Aynı zamanda gece körlüğü ya da tavuk karası dediğimiz hastalığı yaşayan bireyler, görüş sorununun dışında farklı sorunlar da yaşayabilirler. Bu semptomların önüne geçmek için dikkatli olmak gerekmektedir.
Gece Körlüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gece körlüğünün tedavisi altında yatan farklı nedenlere bağlı olarak planlanır. Bu planlamayı bir göz hastalıkları uzmanının kesin tanısı koyduktan sonra yapılır. Çoğunlukla retinitis pigmentosanın neden olduğu kalıtsal gece körlüğünün tedavisi yoktur.
Eğer gece körlüğü katarakttan dolayı oluşmuşsa bir ameliyat gerekebilir. Diyabetik retinopatinin bir sonucu olarak tavuk karası oluşmuşsa, ilaç ve diyet yoluyla kontrol altına alınabilir. Fakat sebep A vitamini ya da çinko eksikliği ise bunların taksiye edilmesi gerekmektedir. Bazı hastalar için kontrastı arttıran ve parlamayı azaltan gece gözlükleri faydalı olabilir. Bu kişiler gözlük takarak karanlık veya Az ışıkta görmelerini iyileştirebilir.
Gece Körlüğünü Arttıran Şeyler Nelerdir?
Süt ve süt ürünlerinin yetersiz tüketilmesi, a vitamini eşikliği ve göz bakımının neredeyse hiç yapılmaması gibi nedenler gece körlüğü riskini oldukça arttırmaktadır. Buna ek olarak çok parlak ışıklar, zararlı ışıklar ve mavi ışıklar büyük risk oluşturmaktadır.
Gece Körlüğü Testi Nasıl Yapılır?
Gece körlüğü testi sırasında karanlığa uyum süresi baz alınmıştır. Bunun yanında gözün ortama uyumuna da dikkat edilmektedir.
Risk Uyarısı: Bu problem hafife alınmamalıdır. Eğer, tedavide geç kalınırsa ciddi anlamda körlük yaşanabilir.
Başlıklar:
gece körlüğü,
körlük,
tavuk karası,
tedavi