El dezenfektanları, şu sıralar tüm dünyanın en çok satın alınan şeylerin başında geliyor. Türkiye’nin COVID-19 ile mücadelesinde öne çıkan ise, yüzlerce yıllık bir gelenek yatıyor. Bayramların vazgeçilmez figürlerinden biri olan kolonya, içerdiği yüksek alkol oranı ile virüslere karşı koruma sağlıyor.
Ülkemizde, misafirperverliğin sembolü olan kolonya COVID-19 ile mücadele ettiğimiz şu günlerde, hijyen konusunda en büyük yardımcılardan biri olarak gösteriliyor.
Şimdilerde neredeyse her evde bulunan kolonya; ellerin ve yüzün temiz tutulmasında kullanılıyor.
10 Mart 2020 tarihinde açıklanan ilk vakadan önce, Mart ayının başında, ülkenin dört bir yanındaki kolonya dükkanlarının dışında uzun kuyruklar görülüyordu. Şimdilerde, dükkanların ve eczanelerin kapısında “kolonya kalmadı” yazılı kağıtlar yer alabiliyor. Kolonya kalmış olsa bile, bazı markaların çok yüksek oranda arttırdığı kolonya fiyatları, zaten zor durumda olan tüketicinin cebini yakıyor.
Durum böyle olunca, pek çok vatandaş da çareyi evde kolonya yapımının püf noktalarını aramakta buluyor. Peki, evde kolonya nasıl yapılır? İşte, adım adım size yardımcı olabilecek bir rehber:
1. Sevdiğiniz notaları bulun

Farklı öz yağlar, farklı notalara sahiptir. Bir kolonyada; alt, üst ve orta notalar yer alır. Nota başına en az bir öz yağ eklemek, kolonya kokusunun daha dengeli olmasını ve dayanıklılığının artmasını sağlar.
Ayrıca, aşırı yoğun bir aromaya sahip olma riskini azaltmanıza da yardımcı olur. En sevdiğiniz notaların hangileri olduğunu bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir.
- Üst notalar: Bir kolonyayı kokladığınızda ilk aldığınız, ancak genellikle en hızlı şekilde kaybolan ilk kokudur. Üst notalar genellikle; bergamot, okaliptus, nane, greyfurt ve fesleğendir.
- Orta notalar: Alınan ikinci koku olarak adlandırılır ve kalıcılığı biraz daha uzun sürer. Orta notalar arasında; ardıç, çam, lavanta, biberiye, selvi ve karabiber yer alır.
- Alt notalar: Temel notalar olarak da bilinir. En son fark edilen ve en uzun süre dayanan notalardır. Bazıları, günlerce kalabilir. Kolonya karışımınıza gün boyunca güç katan da bu notalardır. Örnekler arasında; sandal, paçuli, vanilya gibi kokular yer alır.
2. Hangi Koku Hangi Grupta?

Ev yapımı kolonya, yalnızca farklı notalara sahip olmamalı, aynı zamanda kendi aroma tipine de sahip olmalıdır. Farklı aroma türleri arasından seçiminizi yapın:
- Narenciyeler: Bergamot, greyfurt, limon, lime, mandalina, tatlı portakal
- Otsu: Fesleğen, kişniş, okaliptus, lavanta, limon, kekik, nane, biberiye, çay ağacı
- Baharatlı: Anason, karabiber, yenibahar, tarçın, karanfil, zencefil
- Odunsu: Sedir, selvi, köknar, ardıç, çam
Daha dokusu olan bir kolonya elde etmek isterseniz, farklı kategorilerde yer alan yağları bir araya getirebilirsiniz.
3. Evde Kolonya Yapımı

Hangi yağları kullanmak istediğinize karar verdiğinize göre, evde kolonya yapımına geçme zamanı!
Ev Yapımı Kolonya Tarifi
Malzemeler
- 20 damla üst nota öz yağı
- 15 damla orta nota öz yağı
- 10 damla alt nota öz yağı
- 150 ml alkol
- 30 ml temiz su (alkole hassasiyetiniz varsa, temiz su miktarını arttırabilirsiniz)
- Cam sprey şişesi
Yapılışı
Öz yağları küçük bir kapta birleştirin. Alkolü ve temiz suyu ilave edin ve karışımı cam bir şişeye alın.
Şişenin kapağını sıkıca kapattıktan sonra iyice çalkaladığınızdan emin olun.
Tamamen karıştığından emin olmak için, günde birkaç kez çalkalamaya devam ederek 3 gün bekletin.
Artık ev yapımı kolonyanızı kullanmaya başlayabilirsiniz!
Not: kokuyu korumak için şişeyi serin ve kuru bir yerde saklayın.
Uçucu öz yağları satın alırken, gerçek öz yağlar satın almanız, ev yapımı kolonyanın aromasının daha güçlü ve kokuların kalıcılığının daha uzun olmasını sağlayacaktır.
Başlıklar:
evde,
kolonya,
kolonya tarifi,
kolonya yapımı