22 Eylül 2020'de eklendi

Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma sirkesi gerek gıda olarak kullanımı olsun gerekse temizlikte kullanımı olsun doğadan aldığımız en büyük armağanlardan biridir. Birçok insan marketten katkılı elma sirkesi almak yerine evde kendi yapmayı tercih etmektedir. Bu yazımızda size elma sirkesi yapmanın aşamalarını ve ipuçlarını vereceğiz. Üstelik yalnızca 3 malzemeye ihtiyacınız var.

Elma Seçimi

Elmalarınızın kalitesi yapacağınız sirkenin kalitesinde etkilidir. Daha komplike ve keskin bir sirke için birkaç farklı tür elmayı karıştırabilirsiniz. İki tatlı elma çeşidi ile bir adet daha keskin bir elmayı karıştırırsanız hafif keskin bir sirkeniz olur. Bütün elma kullanmak yerine elma artıklarını kullanabilirsiniz. Bütün bir elma yaklaşık 2-3 elma artığına eşittir. Sirke yapacak kadar olana kadar elma kabuğu, çekirdeği, sapı gibi artıklarını buzlukta saklayabilirsiniz.

Elmaları hazırlamak

Elmalarınızı soğuk suda iyice ovalayarak yıkayın. Her türlü tarımsal ilaç ve artık için sirkeli suda da bekletebilirsiniz. Sirke yapmak için istediğiniz kadar elma kullanabilirsiniz ancak ilk denemeniz ise az sayıda elmayla yapmak süreci deneyimlemek için daha iyidir. Ayrıca hata yapıldığında daha az elma israfı olmuş olur.

Fermantasyon İşlemi

Elmaları yıkayıp kuruladıktan sonra küçük küpler halinde kesin. Küçük kesimler fermantasyonun daha hızlı olmasına olanak sağlar. Temiz bir bıçakla elmayı çekirdeği, sapları ve kabukları dahil olmak üzere küpler halinde kesin. Elma artıklarını kullanıyorsanız onları kesmenize gerek olmayacaktır.

Elmaları ve artıklarını koymak için sterilize edildiğinden emin olduğunuz cam bir kavanoz kullanmalısınız. Sterilize edilmiş kavanoz, sirkenizi küflenmekten koruyacaktır. Kavanozları sterilize etmek için fırın kullanabilirsiniz. Kavanoz 1 litrelik, kışlık domates yapmak için kullandığımız kavanozlardan olabilir.

Sterilize edilmiş kavanozun 3/4’ünü geçmeyecek şekilde elmaları ve artıklarını doldurun. Elmaların üstünü geçecek kadar su koyun, koyduğunuz suyun elmaları tamamen kapladığından emin olun. Sirke için daima temiz su kullanın. Yeterince su eklemezseniz elmalar çürümeye başlayacaktır.

Kullandığınız her bir elma için 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Karıştırmak için asla metal kaşık kullanmayın, bu sirkenizi bozacaktır. Biz tahta kaşık kullanımını öneriyoruz. Şekeri ekledikten sonra iyice karıştırın. Eklediğiniz şeker fermente olarak alkole dönüşüp elma sirkesi yapmanızı sağlayacak. Kavanozun üzerini temiz bir tülbent bezi ile örtüp paket lastiğiyle sabitleyin. Kapağını kapatmayın, fermantasyon için oluşan gazların salınması çok önemlidir. Kavanoz hazır olduktan sonra ılık ve karanlık bir ortamda, uzun süre mayalanabileceği, çok kullanmadığınız bir yerde tutmalısınız. Sirkeniz için 21 derece fermente olmak için en uygun sıcaklıktır.

Elma Sirkeniz Hazır !

Fermantasyon süreci için kavanozu günde iki kere karıştırmak çok önemlidir. Daha önce de bahsettiğimiz üzre karıştırmak için metal kaşık kullanmamalısınız. Elmalar kavanozun dibine batıp, fermente olduğunu gösterene kadar günde iki kez karıştırmalısınız. Bu süreç içerisinde kavanozun en tepesinde bir köpük tabakası oluşursa onu atabilirsiniz. Elmalarınızın miktarına göre 1-2 hafta içerisinde elmalar dibe batacaktır. Fermantasyon sürecini üzerinde oluşan baloncuklardan da takip edebilirsiniz.

Elmalar dibe çöktükten sonra elmaları bir tülbent bezi yardımıyla suyundan ayırmalısınız. Yine bu süreçte metal kullanmayın. Plastik bir süzgeç ya da tülbent bezi kullanın. Elmaları ayırıp çöpe atın. Suyunu tekrar kavanoza alın. Üzerini tekrar tülbent beziyle örtüp, paket lastiğiyle sabitleyin ve eski ılık ve karanlık yerine koyun. Buraya aldığınız suyu 2-3 günde bir çıkartıp tahta kaşıkla karıştırmalısınız. Karıştırmak mayanın sirke olacak sıvıya homojen dağılmasını sağlayacaktır. Sirkeniz 3-6 hafta içerisinde hazır olacaktır. Yoğun ve keskin bir sirke mayalanma süresi uzadıkça olmaktadır. Kokusu sirkeleşmeye başladığında tadarak istediğiniz keskinliğe gelene kadar mayalanmasına izin verebilirsiniz. Fermantasyon işlemi yaz aylarında daha hızlı gerçekleşmektedir.

Fermente olmuş sirkeyi kapaklı bir şişeye alıp buz dolabında saklayabilirsiniz. Oda sıcaklığında tuttuğunuzda fermantasyona devam edebilir. Sirke yüzeyinde jelatinimsi bir damla oluşursa bunda endişe edilecek bir şey yoktur. Bu damlacığa anne denilmektedir ve bir sonraki sirke yapma işlemini kolaylaştırmaktadır. Anneyi elmaları koyarken eklediğiniz takdirde daha hızlı sirke elde edersiniz.

Başlıklar: , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

19 Ocak 2021, 14:40

İYS Nedir? Arama ve Sms İptali Nasıl Yapılır?

İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Mayıs 2015 tarihinde 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun, ticari iletişim ve ticari elektronik iletiler hakkında yönetmelik düzenlemeler çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Peki, detayları ile İYS nedir? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ticari elektronik ileti izinlerini ve şikayet düzenlemelerinin kontrol edebildiği veya...

Devamını Görüntüle