Aloe vera bitkisi doğanın sağladığı en yararlı ve şifalı bitkilerden biridir. Bu bitki eski zamanlardan beri yaraları iyileştirmede kullanılmış ve Eski Mısır’ da ölümsüzlük bitkisi olarak anılmıştır. Aloe vera makyaj, güzellik ve ilaç sektörlerinde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Aloe vera hem cilde uygulanabilir hem de besin olarak tüketilebilir. Tüketildiğinde sindirim ve boşaltım sistemine oldukça yararlıdır.
Adım Adım Evde Aloe Vera Jeli Yapımı
Aloe verayı cilde uyguladığınızda hücre yenilenmesini uyarır ve cildi nemlendirir. Cilt yanıklarına, yaralarına iyi gelir. Sivilce ve akne tedavisinde kullanılır. Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir. Eğer saça sürerseniz saçı nemlendirir, dökülmesini azaltır ve saçı uzatır. Peki bu kadar faydalı bir bitkiyi evinizde yetiştiriyorsak jelinden nasıl yararlanacaksınız? Bu yazımızda aşama aşama aloe vera jeli nasıl elde edilir sorunuza cevap bulacaksınız.
1- Ellerinizi yıkayın
Aloe vera bitkisini kesmeden önce makasınızı ve ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Elinizde ve makasta bulunan bakteriler bitkinizi ve jelinizi kontamine edebileceğinden ellerinizi ve makası yıkamalısınız.
2- Jel için kullanacağınız yaprağı kesin
Jel yapmak için kullanacağınız yaprak bitkinin dış tarafında ve diğer yapraklara göre daha genişçe olmalıdır. Geniş yapraklar daha olgundur ve jel yapmak için daha uygundur. Yaprağı keserken dibe doğru keskin, yıkadığınız makasla kesin. Fakat köklere zarar vermemeye dikkat edin. Doğal aloe vera jeli 1-2 hafta dayanacağından tek seferde fazla yapmamalısınız. 1-2 yaprak jel için yeterli olacaktır.
3- Yaprakları reçineden arındırın
Yapraları kestiğinizde hızlı bir şekilde sarı bir sıvı oluştuğunu görecektir. Bu sıvı reçinemsi bir sıvıdır ve lateks içerir. Cildi kaşındırma ve tahriş ihtimaline karşın kesilen yaprakları, kesilen kısmı aşağıda olacak şekilde 15 dakika bir kasede bekletmelisiniz. Bu reçinenin tamamen akmasını sağlayacaktır. Yaprakları kestikten sonra hızlı bir şekilde sudan geçirmek üzerindeki tozlardan arınmasını sağlayabilir. Bekletmeden hızlıca yıkayabilirsiniz.
4- Yaprakları soyun
Yaprakların dış yeşil kısmını ince bir şekilde iç kısmından ayırmanız gerekiyor. Bu işlemi kolayca yapmak için bir sebze soyucu kullanabilir ya da keskin bir bıçakla dikkatlice soyabilirsiniz. Yaprağın düz olan kısmını jele gelene kadar soyun ve yeşil bir kısım kalmadığından emin olun.
5- Jeli çıkarın
Yaprağın diğer yüzünü soymanıza gerek kalmadan aloe vera jelini bir bıçak ya da kaşık yardımıyla alabilirsiniz. Yine kontaminasyon riskini ortadan kaldırmak için bıçağın ya da kaşığın temiz olduğundan emin olun.
6- Jeli kavanoza aktarın
Aloe vera jelini isterseniz blenderdan geçirip daha homojen ve sıvı bir hale getirebilirsiniz ya da sıvılaştırmadan direkt sterilize ettiğiniz cam bir kavanoza koyabilirsiniz. Aloe vera jeliniz hazır! Buzdolabında 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Başlıklar:
aloe vera,
aloe vera jeli,
nasıl yapılır