Reklam



24 Ekim 2020'de eklendi

En Sık Kullanılan Windows Komutları

En Sık Kullanılan Windows Komutları

Kısayolları ve komutları bilmek gereksiz gibi gelse de bazen işleri daha pratik hale getirebiliyor. Windows komut istemi kullandıysanız bunların nasıl çalıştığını ve bu komutları kullanmanın eğlenceli olduğunu biliyorsunuzdur. Windows Komut İstemi’ni kullanarak bilgisayarınızda yer alan birçok bilgiye erişebilir, rapor alabilir ve hatta ufak çapta da olsa kodları görüntüleyebilirsiniz. Vereceğimiz komutları; Windows 10, 8, 7, Vista, and XP’de kullanabilirsiniz.

Komut İstemi’ne ulaşmak için bilgisayarınızda arama çubuğuna CMD yazabilirsiniz.

Sizin için en sık kullanılan ve en işlevsel Windows komutlarını derledik.

Windows Komutları

1- Ctrl+C

Komut satırı arayüzünde o anda çalışan görevi durdurmak ve kontrolü size geri döndürmek için Ctrl+C komutu kullanılır. Bir komutu çalıştırmadıysanız, yazdıklarınızı geri alabilir ve silebilirsiniz, ancak daha önce çalıştırdıysanız, durdurmak için Ctrl + C tuşlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, format komutunu çalıştırdıysanız, formatı başlamadan önce iptal etmek ve komut istemine dönmek için Ctrl + C’yi çalıştırabilirsiniz.

2- Komut Sonuçlarını Görmek

Çok fazla bilgi üreten bir komut çalıştırdığınızda bu bilgi dökümünü yönetmenin bir yolu, komutu özel bir şekilde yürütmektir. Böylece üretilen bilgi size bir seferde bir sayfa veya bir satır gösterilir. Bunu yapmak için, sadece komutu, mesela dir komutunu yazın ve ardından bunu boru karakteriyle ve daha fazla komutla devam edin.

Örneğin, dir / s | more, dir komutu beklediğiniz binlerce sonuç satırını oluşturacaktır, ancak daha fazla komut her sonuç sayfasını, sayfanın altındaki – More – ile duraklatarak komutun çalıştırılmadığını belirtir. Her seferinde bir satır ilerlemek için boşluk çubuğuna basmanız veya Enter tuşuna basabilirsiniz.

3- Komut İstemi’ni Admin/Yönetici olarak çalıştırmak

Çoğu komutu kullanmak için Komut İstemi’ni yönetici olarak çalıştırmanız gerekmektedir. Herhangi bir Komut İstemi kısayoluna her zaman sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır’ı seçerek bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Fakat aynı şeyi yapmak için bir kısayol oluşturmak, sık bir Komut İstemi uzman kullanıcısıysanız çok daha pratik olacaktır.

Komut İstemini yönetici olarak çalıştırmak için, masaüstünde bir Komut İstemi kısayolu oluşturun, kısayolun özelliklerini girin ve ardından ”Kısayol” sekmesindeki ”Gelişmiş” düğmesinde bulunan ”Yönetici olarak çalıştır” kutusunu seçin.

4- F tuşlarının da bir işlevi var

Bilgisayarlarda yer alan işlev tuşlarının da Komut İstemi’nde bir görevi var. Bu görevler;

  • F1: Son yürütülen komutu yapıştırır (karakter karakter)
  • F2: Son yürütülen komutu yapıştırır (girilen karaktere kadar)
  • F3: Son yürütülen komutu yapıştırır
  • F4: Geçerli bilgi istemi metnini girilen karaktere kadar siler
  • F5: En son yürütülen komutları yapıştırır (döngü yapmaz)
  • F6: ^ Z’yi bilgi istemine yapıştırır
  • F7: Önceden yürütülen komutların seçilebilir bir listesini görüntüler
  • F8: En son yürütülen komutları (döngüleri) yapıştırır
  • F9: F7 listesinden yapıştırılacak komutun numarasını sorar

5- İstem Metnini Hacklemek

Komut İstemi’ndeki metni, yine komut istemini kullanarak değiştirebilirsiniz. C: \> yerine, komut istemini istediğiniz bir metne ayarlayabilir, saati, geçerli sürücüyü, Windows sürüm numarasın içermesini sağlayıp, yeniden adlandırabilirsiniz. Örnek olarak; $ m $ p $ g istemini kullanabilirsiniz. Bu komut isteminde eşlenmiş bir sürücünün tam yolağını sürücü harfiyle beraber görebilirsiniz.

Varsayılan durumuna geri döndürmek için, komut istemini seçenekler olmadan tek başına çalıştırabilirsiniz.

6- Sürücünün tüm dizin yapısını görüntüleyin

Ağaç komutu küçük ve güzel bir komuttur. Ağaç ile, bilgisayarınızın herhangi bir sürücüsünde dizinlerin bir tür haritasını oluşturabilirsiniz. Bu dizinin altındaki klasör yapısını görmek için herhangi bir dizinden ağacı çalıştırın.

Bu komutla oluşturulan çok fazla bilgi ile ağacın sonuçlarını bir dosyaya aktarmak muhtemelen iyi bir fikirdir, böylece hepsini görebilirsiniz.

7- Komut İstemi başlık çubuğu metni de özelleşebilir

Komut isteminin başlığını da değiştirebilirsiniz. Örneğin adınızı yazabilirsiniz. Bunu yaptığınızda komut isteminin başlık çubuğunda yazan metin hemen değişecektir, böylelikle daha özel bir görünüme sahip olabilirsiniz. Fakat bu değişiklik kalıcı değildir. Bir sonraki komut istemini açışınızda eski haline geri dönecektir.

8- Komut İstemi’nde kopyalamanın yolu

Komut İstemi’nde kopyalamak diğer programlardan ya da metinlerden alışık olduğumuz kopyalama gibi değildir. Fakat düşündüğünüz kadar zor değil. Metnin küçük bir kısmını kopyalamak istiyorsanız bu oldukça kolaydır. Şu adımları izleyerek kopyalayıp istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.

  • Komut İstemi penceresinde herhangi bir yere sağ tıklayın ve İşaretle’yi seçin.
  • Kopyalamak istediğiniz metni mouse ile sol düğmesiyle seçin.
  • Enter’a basın veya bir kez sağ tıklayın.

Bu adımları uyguladıktan sonra kopyaladığınız metni istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.

Başlıklar: , , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

03 Mayıs 2020, 15:01

Windows 10 İşletim Sistemi Nasıl Hızlandırılır ?

Windows 10 kullanıyorsanız ve nasıl hızlandıracağınızı bulmaya çalışıyorsanız, doğru yerdesiniz. Windows 10, Microsoft‘un bugüne kadar en verimli kodlanmış işletim sistemi olsa da, büyük miktarlarda sistem kaynağı gerektiren çok sayıda özelliği olduğunu biliyoruz. En son güncelleme, genel verimliliği arttırmak için son derece kullanışlı özelliklere sahip olsa da, bilgisayarınızı performansı hala yavaş...

Devamını Görüntüle

Reklam