Yeni dövme yaptırdıysanız ve ilk dövmenizse nasıl bakım yapacağınızı bilmemeniz hatta bakım yapacağınızı bile bilmemeniz normaldir. Dövme her ne kadar cilt altına yapılsa da iğnelerin ciltte bir yara dokusu oluşturduğunuzu bilmeniz gerekiyor. O yara dokusuna gerekli bakımı yapmazsanız dövmenizin mükemmel gözükmesini bekleyemezsiniz. Dövmenizin sağlıklı ve hızlı bir şekilde iyileşmesini, iyileştikten sonra da canlı gözükmesini istiyorsanız bakımını doğru yapmalısınız. Dövme alanını temiz tutmalı, doğru şekilde nemlendirmeli, güneşten korumalı ve iyileşirken kaşımamalısınız. Bu yazımızda yeni yaptırdığınız dövmeye nasıl en iyi şekilde bakabileceğinizi yazdık.
Yeni Dövme Bakımı
1-Dövmenin ilk günü

Dövmeniz yapıldıktan sonra dövme sanatçınız o bölgeyi temizleyecek, enfeksiyon riskine karşı antibakteriyel bir krem uygulayacak ve dövme üzerini bir koruyucu bant ile kapatacaktır. Dövmenizin büyüklüğüne göre dövme sanatçınız o bandı ne zaman ve nasıl çıkaracağınızı söyleyecektir. Genelde 1-2 gün kalmasını önerirler.
2- Bantın çıkarılması

Dövme sanatçınızın söylediği kadar bantı tutun. Daha önce çıkarmanız dövmenizin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu yüzden tam olarak söylenen gün kadar koruyucu bantı çıkarmayın.
Bantı çıkaracağınız zaman, ellerinizi iyice yıkayın. Koruyucu bantı daha rahat çıkarabilmek için üzerine ılık su tutabilirsiniz. Bantı mümkün olduğu kadar yavaş çekin ve çıkarıp çöpe atın.
3- Dövmenin yıkanması

Koruyucu bantı çıkardıktan sonra ılık su ve antibakteriyel sabun kullanarak nazikçe dövmeyi yıkamalısınız. Dövmenizi yıkarken lif, kese gibi ürünler kullanmayın. Suyu bile nazikçe dökmelisiniz. Sertçe ovalamadan, yumuşak hareketlerle kalan dövme mürekkebini ve kan pıhtılarını yıkayın. Tırnaklarınız uzunsa dikkat edin.
4- Kurutma

Dövmenizin olduğu yeri kurularken normal havlu kullanmayın. Bu hem hijyen açısından iyi değildir hem de havlu dövme yarası üzerinde küçük tüyler bırakabilir. Bunun yerine bir kağıt havlu ile kurulayabilirsiniz. Fakat dövmenizi silerek kurutmak yerine kağıt havluyu hafifçe dokundurup çekerek kurutabilirsiniz. Kağıt havluyla kurulamak yerine kendi kendine kurumasını da bekleyebilirsiniz. Böylelikle dövmenize zarar verme ihtimalini en aza indirirsiniz.
5- Kremleme

Dövme sanatçınızın önereceği kremlerden birini alın ve dövmenizi yıkayıp kuruladıktan sonra ince bir tabaka halinde dövme üzerine sürün. Nazik hareketlerle, parmak uçlarınızla kremi dövmeli alana yedirmelisiniz. Aquaphor en iyi bakımı sunan kremlerden birisidir. Çok az ürünle çok büyük alanları bile nemlendirebilir. Dövmenizi kremledikten sonra tekrar sarmayın ve dövme sanatçınızın tavsiyelerine uyun.
6- İyileşme

Oluşan kabuklar tamamen gidene kadar dövmenin olduğu alanı günde 2 kere antibakteriyel sabunla yıkamalı, nazikçe kurutmalı ve kremi uygulamalısınız. Dövmenizin açık bir yara olduğunu unutmayın. Bu yüzden kabuk tutması oldukça normaldir. Oluşan kabuğu kaldırmaya çalışmayın. Kaşınması oldukça normaldir, fakat kaşımak kabuğu kaldırabileceğinden, dövmenizi kaşımamalısınız. Evcil hayvanınız varsa tırnaklarına dikkat etmelisiniz. Kabuğun kalkması, dövmenin olduğu yerin çizilmesi dövmenizde şekil bozukluklarına neden olabilir. Kabuklar normal bakım sürecinde, yıkama ve kremleme aşamasında kendiliğinden düşecektir.

Güneş Dövmeye Zararlı mı ?
Dövmeniz iyileşene kadar güneş görmesinden kaçınmalısınız. Güneş dövmenizin solmasına neden olacaktır. Dövmeniz tamamen iyileştikten sonra bile güneşe çıkarken koruyucu faktörü yüksek bir güneş kremi kullanmalısınız. Yaz aylarında, sürekli açık olacak kol, bacak gibi yerlere dövme yaptırılması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca deniz, havuz ve hatta banyo bile dövmeniz iyileşene kadar uzak durmanız gereken şeylerden biridir. Suda fazla durmak hem dövmenizin mürekkebinin atılmasını sağlar hem de havuzdan bulaşabilecek bakterilere açık olmanızı sağlar.
İyileşme sürecinde dövmenizin olduğu yeri tahriş edebilecek dar kıyafetler giymekten kaçının. Bol ve temiz kıyafetler giymenizi öneririz.
Başlıklar:
dövme,
dövme bakımı,
dövme kremi,
tattoo