Genellikle kedi sahiplerinin baş etmekte oldukça zorlandığı ve zaman zaman zor anlar geçirmesine neden olan kızgınlık dönemi aslında bakıldığında baş edilemeyecek kadar zor bir durum değildir. Özellikle dişi kedi sahipleri bu durum karşısında daha da zorlanmaktadır. Fakat zorlanılacak hiç bir şey olmadığını söylemeden geçemeyeğim. Kızgınlık dönemine giren minik kızınız artık büyüyor ve bunun sinyallerini size gösteriyor demektir. Dişi kediler genelde 1 yaşını doldurduğunda tam anlamıyla kızgınlık dönemine girmeye başlasalar da bunun sinyallerini yaklaşık 8 aylıkken gösterirler. Kediler bu dönemde sık sık miyavlayarak kendilerini buldukları her yere sürtecek ve bu sayede koku bırakmaya çalışacaktır.
Kızgınlık döneminde özellikle dişi kediler sahiplerinden ekstra ilgi ve sevgi beklerler. Normalde asla kucağa gitmeyen dişi kedilerin kızgınlık döneminde sahibinin kucağından hiç inmediği gibi anlar yaşanabilir hatta kendisini güvende hissetmek için sahibinin yanından hiç ayrılmamasını bekler.
Kızgınlık dönemine giren kedi özellikle geceleri evin en çok yankı yaptığı yerlerde miyavlamaya başlarlar. Bu durum saatlerce sürmekle beraber daha da çok artış gösterebilir. Bu tarz durumları eğer kedinizde görüyorsanız kızgınlık döneminde olduğunu anlamanız zor olmayacaktır.
KIZGINLIK DÖNEMİ NEDİR BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Tıpkı insanlarda yumurtlama dönemi olduğu gibi kedilerde de böyle bir dönem mevcuttur. Gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda yaklaşık on günde bir tekrarlanmaktadır. Bir dişi kedi yılda 3 kere kızgınlık dönemine girmektedir. Kızgınlık dönemine giren kedi eğer çiftleştirilmeyecekse huzursuz olacaklardır.
- Kızgınlık döneminde çiftleşme isteği nedeniyle evden kaçma girişiminde bulunma olasılıkları oldukça yüksektir. Bu nedenle evinizdeki camdan veya balkondan atlamaya kalkışabilirler. Hal böyle olunca sürekli kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Aksi taktirde kaçış esnasında ciddi yaralanmalar hatta ölümler gerçekleşebilir ve hazır olunmayan bir gebelikle karşılaşabilirsiniz.
- Evdekilere karşı gösterdiği tepkilerde değişimler
- Huzursuzluk
- Yerlerde yuvarlanma
- Sahiplerine ve evdeki eşyalara sürtünme
- Aşırı hareketlilik
- Sesin yankılanacağı yerlerde acı çekiyormuş gibi miyavlamak
- Vajinal bölgede seröz kıvamda akıntı
- En belirgini olarak bilinen kedinin yere çömelerek kuyruğunu hafif kaydırarak popo kısmını yukarıya kaldırması.
- Kuvvetli mırıltılar
- Erkek kedilerde bu kadar fazla belirti yoktur. Sürekli çiftleşmeye hazır oldukları için miyavlamalarında artış görülür.
- Aşırı hareketlilik ve sinirlilik gibi durumlarla karşılaşılabilir.
- İdrarlarını kuma yapmak yerine evde belirli bölgelere püskürtebilir. Püskürtülen bu koku kedilerin cinsel hayatında oldukça önemlidir. Afrodizyak etkisi sayesinde kediler birbirlerini bulacak ve çiftleşme gerçekleşecektir.
KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİ
Eğer kedinizin çiftleşmesini istemiyorsanız ve kısırlaştırmak istiyorsanız mutlaka uzman bir veteriner hekimden bilgi alarak bu durumu gerçekleştirmelisiniz. Veteriner hekim sizden kızgınlık dönemini takip etmenizi isteyecektir. Kızgınlıktan sonraki hafta içerisinde ancak operasyon gerçekleşebilmektedir. Dişi kedilerin kısırlaştırılma operasyonu erkek kedilere göre daha uzun ve zor geçer. Yumurtalıkların ve rahmin tamamen alınması için kedinin kızgınlığa tekrar girmemesi gerekmektedir. Eğer dişi kedinin hamile kalması önlenir fakat yumurtalıkları alınmaz ise tekrar kızgınlık belirtilerini gösterecektir. Bu nedenden dolayı veteriner hekiminize operasyon öncesi ne istediğinizi belirterek kediniz için en sağlıklı ve doğru işlemin kararını kolaylaştırabilirsiniz.
KEDİLERDE GEBELİK VE DOĞUM
Kedinizin çiftleştiğinden eminseniz ve gebe kaldığı konusunda şüpheleriniz var ise direk veteriner hekiminize giderek konu hakkında gerekli bir muayenenin yapılması gerekmektedir. Gerek el ile muayene gerekse ultrasonografi ile gebeliğin doğrulanması gerekmektedir. Fakat bunların dışında evde sizlerinde gözlemleyerek anlayabileceği hareketler ve belirtiler vardır.
Bunlar;
- Kedinizin meme uçları şişecektir ve renk olarak daha koyu ve kırmızı bir renk olacaktır.
- İştahının açılması sebebiyle daha fazla mama yiyecektir.
- Kedinizin ruh halinde değişimler görebilirsiniz. Sakin ve sessiz kediniz aniden hırçınlaşabilir ve kendini sizden ve evde yaşayan kişilerden soyutlayabilir.
GEBELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Öncelikle kedinizin yeterince beslendiğinden ve bol su tükettiğinden emin olmalısınız. Gebelik esnasında ve sonrasında mamanın önemi oldukça büyük olduğu için protein bakımından en yüksek mamaları tercih edebilirsiniz. Çünkü yavrular doğduğu zamanda bu mama ile beslenecektir.
- Kedinizin doğumu yaklaştıkça sessiz ve yumuşak bir yer arayışına girecektir. Kediniz için böyle bir ortam hazırlayarak alışması için önceden teşvik etmelisiniz
- Kedinizin doğumuna yaklaşıldıkça memelerinden süt gibi bir akıntı gelecektir. Kedinizin vücut sıcaklığı da bunu takiben 38.9 C derecenin altında düşüş sergileyecektir.
- Bildiğiniz gibi kedilerin doğum esnasında sizlerin yardımına pek ihtiyacı olmayacaktır. Fakat herhangi bir komplikasyonun oluşmaması için kedinizin başından ayrılmayınız ve doğumun gerçekleştiğini veteriner hekiminize mutlaka bildiriniz.
DİŞİ KEDİLERDE DOĞUM ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Dişi bir kedi 2-5 arası yavrulama doğurmaktadır. Genellikle 10 dakika ve 1 saatlik molalar vererek doğumu gerçekleştirecektir. Eğer doğum 3 saatten uzun sürer ise mutlaka veteriner hekiminizi arayınız.
- Kedinizin doğum esnasında amniyon membranını yırtmaları gerekir. Eğer anne bu işlemi yaparken yavruya yardım etmez ise dikkatli bir şekilde bu işlemi yapmak size kalacaktır. Ayrıca annenin doğum sonrasında kordonu ısırarak koparması gerekecektir. Eğer bu durumda zorlanırsa kedilerin vücudundan 2.5 cm uzaklıkta ipi kordonuna sağlamca bağlayınız aynı işlemi kordonun 25 cm uzaklıktaki bölümünede tekrarlayın ve keskin bir makasla bağlanmış iki ipin arasında duran kordonu kesiniz.
- Kedinizin doğum sonrasında yavrularının nefes alışını sağlaması için yalaması gerekecektir. Eğer bu durumu yorgunluğundan dolayı ya da diğer doğum gerçekleşmesi durumunda yapamazsa elinize temiz bir havlu alarak yavruyu yüzü koyun yatırıp temizleyiniz. Bu sayede hava yollarındaki sıvılar temizlenecektir.
- Dikkat etmeniz gereken en önemli unsur plasenta çıkışıdır. Unutmayın her yavrudan sonra birde plasenta çıkacaktır. Bunları saymayı ihmal etmeyiniz. Eğer anne kedinizin bu plasentayı yediğini görürseniz asla şaşırmayın bu oldukça normal bir durumdur. Fakat annenin vücudunda plasenta kaldığını fark ederseniz hemen veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.
- Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde doğup temizlenmesinden sonra hemen annenin meme uçlarına yaklaştırılarak emmesi sağlanılmalıdır.
Başlıklar:
çiftleşme,
doğum,
kedi,
kızgınlık