Derinlik sarhoşluğu, azot sarhoşluğu ya da azot narkozu olarak da bilinir. Azot gazının yüksek basınç altında solunmasıyla sinir sistemini etkileyen hatta bilinç yitimine sebep olabilen bir olaydır. Azot yapı olarak eylemsiz bir gazdır ve atmosferde %78’lik oranla en çok bulunan gazdır. Eylemsizlik özelliği yüzünden yapısı değişmeden, kolayca vücut sıvıları aracılığıyla dokulara geçer. Yaşamsal işlevleri etkilemese de belirli bir miktar üzerinde alındığında bazı etkilere neden olur.
Derinlere inildikçe, dalgıç üzerindeki basınç da artmaktadır. Bu basıncı dengelemek ve nefes almayı kolaylaştırmak için su basıncına eşit basınçta hava alınmalıdır. Örnek verilmek gerekirse; 30 metre derinliğe inildiğinde basıncın dengelenmesi için atmosferden dört kat daha yoğun hava alınmalıdır.
Derinlik Sarhoşluğu Nasıl Olur?
Azot yapısı gereği yağ dokularında, diğer dokulara oranla daha hızlı emilmektedir. Beyinde ve sinir dokularında yağ miktarı diğer dokulara göre daha fazla olduğu için azotun emilimi çok daha fazla olur. Azotun fazla alınımı bu organ ve dokuların işlevlerinde sekteye yol açar. İnsanların azota duyarlılığı çeşitlidir. Bazı insanlar 15 m derinlerde bu durumu yaşarken, bazı insanlar herhangi bir azot sarhoşluğu belirtisi göstermeden 60 m’ye kadar inebilirler.
Genelde derinlik sarhoşluğu belirtileri 30 m’ye inildikten sonra başlamaktadır. Derinlere inildikçe ağırlaşma eğiliminde olduğu halde, yüzeye geri çıkıldığında kalıcı bir hasar veya yan etki görülmemektedir.
Derinlik Sarhoşluğu Belirtileri Nelerdir?
Derin sarhoşluğunun hafif belirtileri arasında; baş dönmesi, sersemlik, taşkınlık, duyarsızlık vardır. Belirtileri sarhoşluğa benzemekle birlikte ağırlaştığı durumlarda el becerisi ve düşünme yeteneği azalır ve daha sonra duygusal bozukluklar oluşabilir. Daha ağır belirtileri ise; çırpınma ve bilinç kaybıdır.
Berrak ve nispeten ılık sularda, derinlik sarhoşluğu dalgıçlarda daha rahat duygulara neden olurken, karanlık ve soğuk sularda korku ve huzursuzluğa neden olmaktadır.
Başlıklar:
dalgıç,
derinlik,
sarhoşluk