Reklam



27 Haziran 2020'de eklendi

Deniz Alası: Salmo Trutta

Deniz Alası: Salmo Trutta

Deniz alası, Salmo trutta türüne ait alabalıkların , üremek için tatlı suları tercih edip tuzlu sularda yaşayan alttürlerine verilen genel isimdir. Alabalıkların geneli tatlısularda yaşamasına rağmen, Salmo trutta üreme zamanları harici denizleri ve okyanusları tercih eder. Deniz alası, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’nun kuzey kısımlarında, Azak Denizi, Karadeniz ve Hazar Denizi’nde yaşamaktadır. Üreme zamanları Kasım- Şubat aylarına denk gelmektedir. Bu zamanlarda yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara, akarsulara göç ederler. Tipik bir dişi yumurtlama sırasında vücut ağırlığının kg’ı başına yaklaşık 2.000 yumurta üretir.

Deniz Alası

En bilinen alttürleri; Karadeniz Bölgesi’ndeki akarsulara yumurta bırakmak için gelen Salmo trutta labrax ve Akdeniz Bölgesi’ndeki akarsularda görülen Salmo trutta trutta‘dır.

Salmo trutta labrax

Salmo trutta trutta

 

 

 

 

 

Morfoloji (Dış Görünüşü)

Deniz alası, bazı bölgelerde 20 kg veya daha fazla büyüyen ve yaklaşık 100 cm uzunluğunda orta boy bir balıktır, ancak daha küçük nehirlerde yaklaşık 1-2 kilogramlık bireyleri bulunmuştur. Ortalama ağırlığı 5-7 kg arasındadır. Tatlı su kahverengi alabalığı, nispeten az sayıda leke ve beyaz bir gövde ile büyük ölçüde gümüşten, daha iyi bilinen cırtlak kahverengi, balıkların karnın bölgesinde kremsi beyaza solar, daha açık harelerle çevrili orta boyutta lekelere sahiptir.

Bölgesel varyantlar arasında, daha büyük yüzgeçler, daha ince bir gövde ve ağır siyah lekelenme, ancak kırmızı lekeler içermeyen “Loch Leven” alabalığı bulunmaktadır. Kıta Avrupası bireylerinde, bazı kırmızı lekeler ve daha az karanlık lekeler ile daha açık bir altın renk görülür. Özellikle, her iki bireylerde de bu genel görünüşten önemli ölçüde farklı değişimler görülebilir.

Beslenme

Deniz alasının diyetini sudaki omurgasız canlılar oluşturmaktadır. Fakat bununla beraber Salmo trutta karasal omurgasızlar (örn. Hymenoptera) veya diğer balıklar gibi diğer taksonlarla da beslenir. Yavruları ise omurgasız larvalarıyla beslenir.

Başlıklar: , , ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

01 Temmuz 2020, 08:07

Dev Yengeç- Macrocheira Kaempferi

Dev yengeç, Japon örümcek yengeci olarak da bilinen Macrocheira kaempferi türüdür. Japonya çevresindeki sularda yaşayan bir deniz yengeci olan dev yengeç, eklembacaklılar arasında en geniş bacak açıklığına sahiptir ve bir kıskacından diğer kıskacına yaklaşık 4 metre mesafe vardır. Vücut, kabuk genişliğinde 40 cm büyüklüğüne kadar büyüyebilir ve  19 kilogram kadar...

Devamını Görüntüle

Reklam