Deneysel psikoloji, deneysel yöntemleri psikolojik çalışmaya uygulayanların yaptığı ve bunun altında yatan süreçleri ifade eder. Psikolojik sorunların incelenmesinde kullanılır. Uygulanan deneysel yöntem davranışlara yol açan değişkenleri denetleyerek insan ve hayvan zihnine etkileri saptanmaya ve açıklanmaya çalışır.
Büyük ölçüde deneysel yöntemlere bağlıdır. Öncelikli ilgilendiği alan, denetlenebilir ilişkileri tanımlayan yasaları anlamaktır.
Deneysel psikoloji alanları
Deneysel psikoloji alanları; duyum ve algı, bellek ve öğrenme, fizyolojik psikoloji ve güdülemedir. Deneysel psikolojiyi kullanan dalları; klinik psikoloji, sosyal psikoloji, çocuk psikolojisi, eğitim psikolojisi ve parapsikoloji oluşturmaktadır. Deneysel psikologlar, fizyolojik psikologlar hariç, normal ve sağlıklı insanlar ve hayvanlar üzerinde çalışmaktadır. Fizyolojik psikologlar genelde cerrahi tedavi görmüş, gereksinimleri karşılanamamış, doğuştan bedensel veya duygu bozuklukları gösteren, ışın tedavisi görmüş, ilaç tedavisi görmüş insanlar ve hayvanlarla ilgilenmektedir.
Deneysel psikologlar zaman zaman inceleme konuları bakımından nörofizyologlar, biyokimyacılar, zoologlar, eczacılar, fizyologlar, fizikçiler ve genetikçilerle benzerlik ve hatta çakışma gösterebilir.
Başlıklar:
deney,
psikoloji