Reklam



25 Haziran 2020'de eklendi

Deneysel Psikoloji Nedir?

Deneysel Psikoloji Nedir?

Deneysel psikoloji, deneysel yöntemleri psikolojik çalışmaya uygulayanların yaptığı ve bunun altında yatan süreçleri ifade eder. Psikolojik sorunların incelenmesinde kullanılır. Uygulanan deneysel yöntem davranışlara yol açan değişkenleri denetleyerek insan ve hayvan zihnine etkileri saptanmaya ve açıklanmaya çalışır.

Büyük ölçüde deneysel yöntemlere bağlıdır. Öncelikli ilgilendiği alan, denetlenebilir ilişkileri tanımlayan yasaları anlamaktır.

Deneysel psikoloji alanları

Deneysel psikoloji alanları; duyum ve algı, bellek ve öğrenme, fizyolojik psikoloji ve güdülemedir. Deneysel psikolojiyi kullanan dalları; klinik psikoloji, sosyal psikoloji, çocuk psikolojisi, eğitim psikolojisi ve parapsikoloji oluşturmaktadır. Deneysel psikologlar, fizyolojik psikologlar hariç, normal ve sağlıklı insanlar ve hayvanlar üzerinde çalışmaktadır. Fizyolojik psikologlar genelde cerrahi tedavi görmüş, gereksinimleri karşılanamamış, doğuştan bedensel veya duygu bozuklukları gösteren, ışın tedavisi görmüş, ilaç tedavisi görmüş insanlar ve hayvanlarla ilgilenmektedir.

Deneysel psikologlar zaman zaman inceleme konuları bakımından nörofizyologlar, biyokimyacılar, zoologlar, eczacılar, fizyologlar, fizikçiler ve genetikçilerle benzerlik ve hatta çakışma gösterebilir.

Başlıklar: ,

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

22 Eylül 2020, 23:15

Solunum Nedir, Nasıl Meydana Gelir ?

Solunum temelde, canlının yaşamını sürdürmesinde önemli bir yer kaplayan gaz alışverişi işlemidir. Hücrelerin yaşamlarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları oksijen elde edildikten sonra üretilen karbondioksit ortadan kaldırılır. Kısaca oksijenin alınıp karbondioksitin verilmesiyle gerçekleşen bu işlem için canlılarda özgün yapılar evrimleşmiştir. Tek hücrelilerde ve birçok omurgasız canlıda vücut yüzeyi solunumu görülür. Böceklerde trake sistemiyle solunum gazları taşınır. Suda...

Devamını Görüntüle

Reklam