Ekmeğinizi artık evde yapmaya mı karar verdiniz? Peki, ekmek hamuru nasıl yapılır? “Nasıl yapılır?” serimizin bir parçası olarak, evde ekşi maya yapımına nasıl başlayacağınızı anlatıyoruz. Bir ekşi maya, ekşi mayalı ekmek yapmak için gereklidir.
Ekşi Maya Nedir?
Levvain olarak da adilandırılan ekşi maya, “laktobasil” adı verilen bir bakteri ile dolu, fermente bir hamurdur. Ekşi mayalı ekmeği o kadar kabartan şey budur.
Diğer ekmek tariflerinde olduğu gibi, aktif kuru maya kullanmak yerine, ekşi maya kullanılması gerekir. Ekşi maya ekmeğinin lezzeti, mayalanmasının yanı sıra, klasikleşen ekşi lezzetinden de gelmektedir.
Bir ekşi maya halat doludur!
Her bir çay kaşığı ekşi maya hamurunda 50 milyon maya ve 5 milyar kadar bakteri yer alır. Kulağa garip mi geliyor?
Aslında, insanlar bu ekmeği binlerce yıldır yapıyor. Süreç, ekmeğin kendisi kadar eskidir.
5000 yıldan daha uzun bir süredir insanlar; su ve unu karıştırıyor, fermente olmasını bekliyor, ardından ekmek mayası olarak kullanıyor. Kendiniz için bir ekşi mayalı ekmek yapmak için eski usul maya yapımına başlamak ister misiniz?
Ekşi Mayalı Hamur Besin Değeri
(1 porsiyon için)
- Kalori: 182 kcal
- Yağ: 0.5 gram
- Karbonhidrat: 38.2 gram
- Şeker: 0.1 gram
- Lif: 1.4 gram
- Protein: 5.2 gram
- Demir: 2.3 mg
- Magnezyum: 11 mg
- Kalsiyum: 7.5 mg
- Potasyum: 53.5 mg
Ekşi Maya Nasıl Yapılır?
Ekşi maya hamuruna başlamak oldukça basit bir işlemdir.
Un ve suyu bir araya getirip, maya ve bakterilerin işlerini yapması için beklemeniz, beklemeniz ve beklemeniz yeterlidir. Beklemeyle geçen bu süre, genellikle 5 ile 6 günlük bir süreçtir.
Ekşi maya hamuru için, tam buğday unu ya da çok tahıllı un karışımı kullanabilirsiniz.
Hazırladıktan sonra, ekşi mayanız hala hayatta olacağı için, onu düzenli olarak beslemeniz gerekecektir. Hatta, ona bir isim vermeyi bile düşünebilirsiniz!
Neler kullanılır?
- Kapalı cam kavanoz
- Tam tahıllı un
- Çok tahıllı un
- Oda sıcaklığında temiz su
- Mutfak terazisi
Ekşi maya hamurunu hazırladıktan sonra, onu tabi ki ekşi mayalı ekmek yapımında kullanabilirsiniz.
Ekmeğin dışında; krep, waffle, kurabiye, pizza tabanı ve kek yapımında da bu karışımdan kullanabilirsiniz.
Ekşi Maya Tarifi
Not: Bu tarif, ekşi maya hamurunu sıfırdan nasıl yapacağınızı gösterir. Online marketten sipariş vermenize gerek yok, evde ekmek yapmak için bu tarifi kullanabilirsiniz!
Malzemeler
- tam buğday unu
- Çok tahıllı un (ya da kepekli un)
- Oda sıcaklığında içme suyu
Nasıl Yapılır?
1.Gün
- 25 gr tam buğday unu, 25 gram çok tahıllı un ve 50 gr suyu bir kapta karıştırın.
- Karışım, kalın bir macun kıvamında olmalıdır.
- Cam bir kavanoza alın ve kapağını kapatın.
- Karışımı 24 saat ılık bir yerde bekletin.
Oda sıcaklığı, hamurun büyüme hızının üzerinde büyük bit etkiye sahip olabilir. Odak sıcaklığı, 20-22 derece arasında olmalıdır. Mayanız, soğuk havalarda tutmayacaktır.
2. Gün
Hamurun üzerinde görünmeye başlayan birkaç baloncuk fark edebilirsiniz. Ya da görmeyebilirsiniz. Her iki durumda da, mayanın yarısını ayırın ve bir kavanoza alın.
25 gr tam buğday unu, 25 gram çok tahıllı un ve 50 gram suyu birleştirmek için karıştırın. Kavanozu kapatın ve 24 saat ılık bir yerde bekletin.
3. Gün
Muhtemelen, mayanın üzerinde birkaç baloncuk daha göreceksiniz. Artık, hamurunuz biraz ekşi kokmaya başlamalıdır. Ve, bu iyi bir şey! Yine, hamurun yarısını ayırın. Bugün, artık sadece çok tahıllı un kullanmaya başlayacaksınız.
50 gram çok tahıllı un ve 50 gram temiz suyu karıştırın .Kavanozu kapatın ve 24 saat ılık bir yerde bekletin.
4. Gün
Artık, çok daha fazla baloncuk görmelisiniz ve hamurun hacmi artmalıdır. Aynı işlemi tekrar etin: hamurun yarısını ayırın, 50 gram çok tahıllı un ve 50 gram suyu karıştırın. Kavanozu kapatın ve 24 saat ılık bir yerde bekletin.
5. Gün
Hamur bol kabarcıklı ve iki katı hacme ulaşmış olmalıdır. Artık, ekşi bir koku belirgin olmalıdır. Artık, ekşi mayanız kullanıma hazır.
Uzun vadede hayatta kalması için, mayanın beslenmesi ve bakımını yapmayı unutmayın.
Not: Oda sıcaklığının koşullarına bağlı olarak, mayanın gerçekten kabarcıklı ve aktif olması için birkaç gün daha geçmesi gerekebilir!
Başlıklar:
ekmek yapımı,
ekşi maya,
ekşi mayalı ekmek